Onze kazen

Uiteraard hebben wij een grote diversiteit aan kazen die met de uiterste zorg zijn bereid.


Weydeland Kaas
Onze Weydeland kaas wordt bereid door CONO Kaasmakers uit de Midden-Beemster. Dit is een boerencoöperatie die samen met de boeren de lekkerste en eerlijkste kaas maken van de beste melk.

De Weydeland koeien lopen zodra het kan buiten in de weide (weidegang). Koeien die in de wei grazen vertonen meer natuurlijk gedrag, zitten lekkerder in hun vel en zijn daardoor gezonder. En dit proef je terug in de smeuïgheid van onze Weydeland kaas!

CONO kaasmakerij is in 2020 uitgeroepen tot meest duurzame kaasmakerij van Nederland. Het productieproces van CONO is klimaatneutraal. Dit houdt in dat melkwater zoveel mogelijk hergebruikt wordt en bij de aangesloten leden melkveehouders wordt opgewekte stroom afgenomen.Erfgoed stellingkaas

Onze serie Erfgoed Stelling kaas wordt bereid door boeren die dagelijks met volle overgave kazen maken. Vaak geleerd van vader op zoon en deze traditie wordt in Erfgoed vertegenwoordigd. De stelling staat voor het type kaas en de leeftijdsoort. Het eerste nummer geeft aan bij welke boer de kaas wordt gemaakt en het laatste nummer geeft de leeftijd aan. Hoe hoger het laatste nummer hoe langer de kaas heeft liggen rijpen in ons pakhuis.

Bio Blaarkop

 Gemaakt van rauwe koemelk, dus een echte boerenkaas en dat proef je. Heerlijk mild en vol van smaak. De Blaarkop is een oud Hollands runderras die van oudsher voorkomt in de provincie Groningen, Gelderse Vallei en Utrecht. Deze dames zijn sterk, sober en robuust en kunnen in het Nederlandse landschap goed uit de voeten op het rassige grasland. Ze hebben een rustig en aanhankelijk karakter en kenmerkende zwarte of bruine blaren om de ogen. Blaarkoppen geven naast mals vlees ook een rijke melk met een goed eiwit en vetgehalte. De melkproductie ligt een stuk lager dan bij Holstein koeien, maar de smaak is bijzonder. Dit proef je in de kaas! In Nederland zijn slechts zo’n 30.000 Blaarkoppen. In de Gelderse vallei grazen ca. 70 biologische blaarkoppen op weilanden gelegen op het stilte en waterwingebied De Binnenveldse Hooilanden. Deze dames krijgen jaarrond gras gevoerd en lopen zoveel mogelijk buiten. Zij geven de melk voor de Bio Blaarkop.

Montbéliarde

Deze mooie boerenkaas heeft circa 4 maanden liggen rijpen in ons pakhuis. De Montbéliarde kazen zijn gemaakt van rauwe koemelk. De smaak van deze belegen kaas is romig, rijk en met dat echte boeren accent. Het ras Montbéliarde komt uit de Jura in Frankrijk. Het is voortgekomen uit het samenvoegen van meerdere lokale rassen waarbij de grootste invloed het rood-witte ras was. Doordat de koeien in bergachtig gebied voortkomen zijn zij erg sterk en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende condities. Taaie dames die niet snel opgeven. Ze hebben meer spieren dan Holstein koeien en kunnen daardoor tegen een stootje. De dames geven hoge waarden aan eiwit en vetgehalten, waardoor je er mooie kaasspecialiteiten van kunt maken. In de Gelderse vallei grazen circa 65 Montbéliarde koeien op weilanden tussen houtsingels.Wist U dat met het aanschaffen van onze kazen, U de lokale boer support?